Szarlotka z bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę (forma 25/35 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. podpiekamy ok. 10 - 15 min. w temp. 180*C.
2.JABŁKA:
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i odciskamy nadmiar soku. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem.
3.KRUSZONKA:
Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy cukier. Dodajemy roztopione, gorące masło. Zagniatamy wszystko razem.
4.BEZA:
Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy będzie sztywna dodajemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy.
5.PRZEŁOŻENIE:
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka - przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta - posypujemy kakao - wykładamy bezę - posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180*C.
Komentarze