Szarlotka z bezą i kruszonką

4.49 (167 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    JABŁKA:
    1,5 kg jabłek (najlepiej szare renety)
    cukier do smaku
    cynamon

    BEZA:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KRUSZONKA:
    20 dag mąki
    10 dag masła
    10 dag cukru

    DODATKOWO:
    kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Szarlotka z bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę (forma 25/35 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia. podpiekamy ok. 10 - 15 min. w temp. 180*C.
  • 2. JABŁKA:
    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i odciskamy nadmiar soku. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem.
  • 3. KRUSZONKA:
    Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy cukier. Dodajemy roztopione, gorące masło. Zagniatamy wszystko razem.
  • 4. BEZA:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy będzie sztywna dodajemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy.
  • 5. PRZEŁOŻENIE:
    Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka - przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta - posypujemy kakao - wykładamy bezę - posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować