Cynamonowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cynamonowa szarlotka jest ciastem łatwym i prostym. Przygotowanym trochę w stylu amerykańskim, a'la tarta. Z charakterystyczna kratką. Moim zdaniem jest to wypiek, dla wszystkich ceniących sobie czas z bliskimi.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche
    400 g mąki pszennej
    150 g masła
    150 g cukru pudru
    10 g proszku do pieczenia
    4 żółtka
    mus jabłkowy
    1 kg jabłek
    150 g cukru
    30 g mąki ziemniaczanej
    30 g cynamonu
    dodatkowo
    50 g cukru pudru do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cynamonowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez dwie godziny. Dzielimy na dwie połowy. Większą połowę wąłkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut w 170 stopniach. 
    Mus jabłkowy: Jabłka myjemy, obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy wraz z cukrem przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
    Na podpieczony spód ciasta wykładamy mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na cieście. Ciasto piekę przez 65 minut w 175 stopniach. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jabłka Żółtko Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować