Szarlotka sypana

5 (170 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam sypaną szarlotkę, prostą i szybką w wykonaniu, a zarazem bardzo smakowitą, która w mgnieniu oka znika z talerza.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na szarlotkę:
    mąka 1 szklanka,
    cukier 1 szklanka,
    kasza manna 1 szklanka,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    soda oczyszczona 1 szczypta,
    jabłka 1 kg,

    Dodatkowo;
    cukier puder 3 łyżki,
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka sypana 1. Do miski wsypać suche składniki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem razem z bokami.
    Na dno tortownicy wsypać część wymieszanych sypkich składników,następnie nałożyć część pokrojonych jabłek, obłożyć cienkimi plasterkami masła.
    Czynność powtarzać do wyczerpania składników pamiętając o tym że przed ostatnią warstwą muszą być suche składniki a ostatnią plastry masła.
    Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 50-60 minut do zrumienienia się szarlotki.

    Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Rada: Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia. Szarlotkę można podać z lodami i bitą śmietaną smakuje wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować