Szarlotka na kajzerkach

0 (0 ocen)

Ciasto pachnące cynamonem z lekką nutką dzikiej róży. Jest pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki:

  • "CIASTO":
    4 czerstwe kajzerki
    1,5 szklanki mleka
    3 żółtka
    4-5 dag masła
    MASA JABŁKOWA:
    1 kg jabłek
    3 czubate łyżki cukru
    3 łyżki syropu różanego
    płaska łyżeczka cynamonu
    BEZA:
    3 białka
    2 czubate łyżki cukru
    DODATKOWO:
    masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kajzerka Szarlotka Desery Beza

Szarlotka na kajzerkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier i gotować do odparowania płynu.
    Dodać cynamon, syrop różany, dokładnie wymieszać.
  • 2. Kajzerki pokroić w poprzek na kromki takiej grubości, aby wystarczyły na wyłożenie dwóch warstw w formie.
    Białka oddzielić od żółtek, białka odstawić, żółtka roztrzepać z mlekiem.
    Formę do zapiekania wysmarować masłem (u mnie 27x16 cm).
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
  • 3. Kromki bułki zanurzać w mleku z żółtkami i układać na dnie formy jedna przy drugiej.
    Na warstwę bułek wyłożyć masę jabłkową, a na niej ułożyć drugą porcję umoczonych w mleku kromek.
    Na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła.
    Piec 15-20 minut.
  • 4. Na pięć minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać po trochu 2 czubate łyżki cukru.
    Masę wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto i natychmiast włożyć je do niego z powrotem.
    Zmniejszyć temperaturę o 20 stopni i dopiekać jeszcze, aż piana ładnie się zrumieni.
    U mnie to trwało około 25-30 minut.
  • 5. Inspiracja:
    „Serniki i szarlotki” Aleksandra Chomicz, Alina Stradecka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować