Szarlotka na kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, masło/margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, posiekać, by powstała grubsza kruszonka (ciasto można wyrobić za pomocą malaksera lub ręcznym blenderem).
2/3 ciasta wyspać na wyłożoną papierem blaszkę (22x33), lekko przyklepać ręką. Blaszkę i resztę ciasta wstawić do lodówki.
2.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami.
Jabłka wyłożyć na ciasto, równomiernie posypać pozostałym ciastem. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180st.C.
Porady
Do jabłek można dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz kardamon.
Komentarze