Syrop fiołkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Cudowny syrop. Jego magiczny wprost zapach doda uroku ciastom, sernikom lub napojom.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - fiołki: 100 gramów
    - woda: 500 mililitrów
    - cukier: 300 gramów
    - cytryna: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Syrop fiołkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fiołki zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 4-5 godzin, aż całkiem wystygną. Można również przechować je tak przez noc.
  • 2. Napar odcedzić, dodać cukier i zagotować. Mieszać aż rozpuści się cukier a syrop zagęści.
  • 3. Dodać sok z cytryny, a kolor naparu zmieni się z zielonego na fioletowo-różowy.
  • 4. Przelać gorący syrop do wyparzonych butelek i szczelnie zakręcić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować