Syrop fiołkowy

4.5 (142 ocen)

Tak bardzo chciałam go wypróbować i cały rok czekałam by to zrobić :) powiem krótko- warto było, bo syrop jest pyszny, łatwy i dobry na kaszel.

Składniki:

  • ok 3 szklanek (250ml) kwiatów fiołka
    350-400 g cukru
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Syrop fiołkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fiołki przebrać z zanieczyszczeń, przesypać do dzbanka lub garnka i zalać ok 3 szklankami wrzątku. Przykryć i odstawić na kilka godzin (u mnie to była cała noc). Następnie odcedzić na sicie (kwiaty wyrzucić) a do naparu dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu ok pół godziny. Gotowy syrop przelać do buteleczek lub słoiczków i zakręcić. Przechowywać w lodówce.
  • 2. Syrop jest dobry na kaszel, należy spożywać 1 łyżkę stołową dziennie.
    Jest również doskonałym dodatkiem do herbaty, deserów, ciast, drinków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować