Świąteczna babka makowa z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BABKA:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Żółtka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę.Następnie wlej ostudzone masło i aromat i zmiksuj ponownie.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj za pomocą szpatułki do masy .Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj.
Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
LUKIER:
Białko ubij za pomocą miksera z cukrem i sokiem z cytryny na gładki lukier. Lukrem polej ostudzoną babkę i udekoruj pestkami granatu .Pozostaw na pół godziny do zastygnięcia lukru. Gotowe! Smacznego!
Komentarze