Świąteczna babka makowa z granatem

4.64 (11 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Super makowa i super orzeźwiająca babka idealna na świąteczny stół.

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BABKĘ:

    5 jajek (białka i żółtka osobno)
    1,25 szklanki cukru
    200 g roztopionego masła
    1,5 łyżeczki esencji waniliowej (albo kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego)
    1,25 szklanki mąki
    1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 szklanka maku
    SKŁADNIKI NA LUKIER:
    1 białko
    250 g cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny
    DODATKOWO DO DEKORACJI:
    pestki granatu
Wystaw ocenę:

4.64 (11 ocen)

Świąteczna babka makowa z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BABKA:
    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
    Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
    Żółtka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę.Następnie wlej ostudzone masło i aromat i zmiksuj ponownie. 
    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj za pomocą szpatułki do masy .Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj. 
    Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

    LUKIER:
    Białko ubij za pomocą miksera z cukrem i sokiem z cytryny na gładki lukier. Lukrem polej ostudzoną babkę i udekoruj pestkami granatu .Pozostaw na pół godziny do zastygnięcia lukru. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować