Marchewka z groszkiem do obiadu

4.57 (246 ocen)

Marchewka z groszkiem - klasyka od wielu lat i pokoleń w każdym domu. Groszek z marchewką to świetny dodatek do obiadów, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Często jest przysmakiem dzieci, ale trzeba powiedzieć, że marchewka z groszkiem to także ulubiona jarzynka również dorosłych. Sprawdźcie, jak zrobić marchewkę z groszkiem!

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    1 puszka groszku
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    pół łyżeczki cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.57 (246 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Marchewka z groszkiem do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku roztopić masło, dodać marchewkę i zalać wodą tyle aby ją lekko zakryło. Dusić pod przykryciem aż marchewka będzie miękka.
  • 2. Pod koniec dodać odsączony groszek, cukier i sól. Zestawić z ognia, dodać mąkę i wymieszać. Marchewka z groszkiem gotowa! Marchewkę z groszkiem podawać na ciepło ale smakuje też na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Marchewka z groszkiem – przepis

Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Jak wynika z powyższego przepisu, to banalnie proste. Dzięki temu, że dodajemy do dania mąkę, nasz obiadowy dodatek będzie bardziej gęsty i kremowy. Możemy jednak mąkę pominąć, jeśli chcemy by marchewka z groszkiem była bardziej sypka.

Przepis na marchewkę z groszkiem – co dodawać?

Marchewka z groszkiem do obiadu nie zawsze musi smakować tak samo. W naszym przepisie wykorzystujemy groszek z puszki, ale możecie też użyć groszku mrożonego – będzie miał nieco inną konsystencję i smak.

Do marchewki z groszkiem możemy dodać ulubione przyprawy i zioła, by miała więcej smaku. Wypróbujcie zioła prowansalskie lub suszony tymianek.

Marchewka z groszkiem do obiadu

W sklepach możemy znaleźć marchewkę z groszkiem w wersji mrożonej lub w słoiku, gotową od razu do jedzenia. To dobra opcja dla osób zabieganych, które nie mają czasu przygotowywać tego dodatku od podstaw.

Marchewka z groszkiem na ciepło to pyszny dodatek do obiadu. Najlepiej przygotować większą jej ilość i postawić w misce na środku stołu, tak by każdy z domowników sam nałożył sobie odpowiadającą mu ilość.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować