Sushi maki

4.46 (160 ocen)

Domowe prawie jak z restauracji :) Pierwszy raz i na pewno nie ostatni :)

Składniki:

  • 5 arkuszu prasowanych wodorostów nori
    250 g ryżu

    sos do ryżu:
    3,5 łyżki octu ryżowego
    1,5 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli

    dodatki:
    100 g łososia wędzonego
    1 ogórek
    1/4 czerwonej papryki
    100 g paluszków surumi
    serek philadelphia
    4 fileciki anchois

    do podania:
    sos teryiaki
    marynowany imbir
    pasta wasabi
Wystaw ocenę:

4.46 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sushi

Sushi maki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodatki 1. Ryż ugotować w 1,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać i wystudzić. Paprykę i ogórka pokroić w paski, łososia zwinąć.
  • Nori z ryżem i dodatkami 2. Na arkusz nori nałożyć do 3/4 długości ryż. Na ryżu ułożyć dodatki, u mnie:
    - łosoś, serek, ogórek
    - surimi, serek, ogórek
    - anchois, ogórek, papryka
    - łosoś, surimi, ogórek, serek
    - łosoś, papryka, ogórek, serek
    Susi zwijamy przy pomocy maty, rant smarujemy wodą, żeby się skleił.
  • Krojenie 3. Gotowe rolki tniemy ostrym nożem
  • gotowe :) 4. I układamy na talerzu :)
  • z łososiem i papryką 5. Susi podajemy z pastą wasabi, sosem teryiaki i marynowanym imbirem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Surimi (paluszki krabowe) Wasabi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować