Pyszna surówka z fenkułem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Fenkuł, inaczej koper włoski lub słodki koper, to roślina z rodziny selerowatych. Ma lekko słodki, lekko korzenny smak. Można go dusić, grillować lub podawać na surowo. Ja polecam koper włoski w zdrowej, kolorowej surówce, idealnej do obiadu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Fenkuł - 1szt
    Kapusta biała - kawałek (około 1/6 małej główki)
    Papryka zielona - 1/2 szt
    Papryka czerwona - 1 szt
    Gruszka - 1 szt (ewentualnie jabłko)
    Szczypiorek - 1 pęczek

    Sos:
    Olej - 2 łyżki
    Ocet - 1 łyżka
    Cukier - 1/2 łyżeczki
    Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
    Papryka chilli grys - szczypta
    Sól - szczypta
    Zioła - tymianek, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Pyszna surówka z fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fenkuł myjemy i obieramy - odcinamy nać i dolną część bulwy, pozbywamy się zewnętrznych liści i głąba. Kroimy go w piórka.
    Kapustę szatkujemy, papryki i gruszkę kroimy w paski. Szczypiorek siekamy.
    Wszystkie składniki sosu mieszamy. Łączymy sos z warzywami. Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
    Surówka z fenkułem ma świetny, orzeźwiający smak. Będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Papryka Kapusta Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować