Idealny dodatek do dań obiadowych, czyli zdrowa surówka z cukinii z dodatkiem marchewki i jabłka. Surówka jest lekka i chrupiąca. Zachęcam do wypróbowania :-)
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 mała młoda cukinia
2 małe marchewki
1 małe jabłko
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
posiekany koperek
Surówka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć i zetrzeć na tarce no grubych oczkach. Na tarce zetrzeć także obrane marchewki oraz obrane jabłko (wszystko trzemy na dużych oczkach). Składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem według uznania. Na koniec przygotować sos. Wymieszać w miseczce miód, olej, ocet, stare ząbki czosnku i sok z cytryny. Sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Surówkę włożyć do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Surówkę można posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze