Surówka z cukinii

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W sezonie warto sięgać po różne warzywa bogate w witaminy i minerały, które najzdrowiej spożytkujemy w formie surówek.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g oczyszczonej cukinii
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanej natki kolendry
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka całych nasion kuminu (kminu rzymskiego)
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Surówka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surówka z cukinii 1. Cukinię pokroić w plastry lub półplastry i przełożyć do miski. Wsypać po szczypcie soli i cukru, wymieszać i przykryć pokrywką. Po ok. 30 min odlać powstały płyn.
    Kumin oraz gorczycę uprażyć w suchym rondelku, a następnie utrzeć w moździerzu.
    Do cukinii dołożyć posiekaną zieleninę, wlać sok z cytryny, wsypać prażone przyprawy oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować