Pyszna i chrupiąca surówka z białej kapusty ,marchewki i koperku z dodatkiem jogurtu i czosnku .
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Pół główki białej kapusty
pęczek koperku
1 średnia marchewka
1 mała cebula
1 małe jabłko
2-3 ząbki czosnku
małe opakowanie jogurtu naturalnego
sól i pieprz
Surówka z białej kapusty ,z koperkiem ,czosnkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno posiekać nożem lub poszatkować.Wsyoać do miski .Dodać łyżkę soli ,wymieszać i dobrze docisnąć dłonią.
Pozostawić na ok 1 godzinę,aby kapusta zmiękła i puściła soki.
2.Marchewkę i jabłko umyć ,obrać i zetrzeć na tarce ( marchewkę na cienki oczkach ,jabłko na grubszych )
Cebulę obrać i pokroić w deobniutką kosteczkę.
Koperek posiekać .
3.Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku .Dodać marchewkę ,jabłko ,cebulę i koperek .
4.Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać z kapustą .
Komentarze