Surówka z białej kapusty

4.5 (188 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jest to bardzo prosta surówka. Surówka z serii - to jest pyszne i zdrowe.Polecam szczególnie tym , którzy mają zamiar zrzucić, teraz na wiosnę, jakiś zbędny kilogram, albo dwa.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag białej kapusty
    seler
    pęczek rzodkiewek
    1/2 pęczka szczypiorku

    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka cukru ( najlepiej trzcinowego )
    sól i pieprz do smaku

    jajko do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dodatki

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować i dokładnie umyć. Osuszyć na sicie.
    Seler obrać , umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Rzodkiewki umyć i też zetrzeć na tarce .
    Umyty szczypiorek drobniutko posiekać.
  • 2. Wszystkie składniki pomieszać i dodać sok z cytryny, oliwę, cukier i sól , pieprz do smaku.
  • 3. Udekorować np. jajkiem. Odstawić na trochę, żeby się ,, przegryzła,,. Smacznego.

Porady

Bialą kapustę najlepiej solidnie pougniatać w misce , żeby zmiękła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Rzodkiewka Sałata Seler Kapusta biała

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować