Surówka Coleslaw

4.49 (168 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jedna z moich ulubionych obiadowych :) już pal sześć to, że jest z majonezem i śmietaną, a ja wiecznie na diecie - bez przesady, od tych dwóch łyżek sałatki nie utyję nagle 5 kilo :)
Bardzo delikatna, obłędnie pyszna sałatka z białej kapusty, z dużą ilością koperku, cebulą i marchewką - czyli to, co kocham najbardziej :) nie robię sosu na jogurcie, ponieważ zbyt mocno zmieniłoby to jej smak. Do swojej surówki dodaję kukurydzę - nam wszystkim bardzo smakuje taka wersja. Oczywiście kukurydzę można pominąć i zrobić tradycyjną - to tylko taki mój mały dodatek.
Taka surówka pasuje idealnie do żeberek, do kotletów mielonych, do schabowych... a nawet tylko z pieczonymi ziemniaczkami. To jedna z bardziej uniwersalnych surówek, którą szczerze i serdecznie Wam polecam :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - około 1-1,2kg białej kapusty (świeżej, nie kiszonej)
    - 1 sporą marchewkę
    - 0,5 pęczka koperku
    - 1 dużą cebulę
    - opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy
    Sos:
    - 4 łyżki majonezu
    - 2 łyżki śmietany
    - sok z cytryny
    - sól, pieprz
    - cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka coleslaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę cienko kroimy. Posypujemy ją około 1-1,5 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy, aż nieco zmniejszy swoją objętość. Zajmie to około 40 minut.
    Można ją lekko wygnieść dłońmi - na pewno jej to nie zaszkodzi, a trochę szybciej zmięknie.
    Nie przerażajmy się początkową ilością kapusty - ona zmniejszy swoją objętość, lepiej ukroić jej więcej niż za mało.
  • 2. Kapustę odciskamy z wody którą puściła i przekładamy już do mniejszej miski. Dodajemy marchewkę utartą na mniejszych oczkach tarki, pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz posiekany koperek.
  • 3. eśli chcemy, dodajemy kukurydzę. Starannie mieszamy zawartość miski.
    W kubku mieszamy majonez, śmietanę, cukier, pieprz i sok z cytryny. Nie dodajemy soli, bo kapusta jest dość słona. Jeśli już, to solimy bardzo ostrożnie.
    Mieszamy zawartość miski z sosem i odstawiamy na pół godzinki, żeby smaki się połączyły.







    Smacznego!!!!

Porady

1. W przepisie można pominąć kukurydzę - ja ją dodaję, bo taką wersję lubimy z rodziną :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Coleslaw

To może cię zainteresować