PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Strucla drożdżowa z makiem i budyniowym oczkiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/59/6d21c7e567e7962ca3c45b5131dc8b0488f008e5.jpeg23981863http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/strucla-drozdzowa-z-makiem-i-budyniowym-oczkiem-1
Masa makowa:
O,5 kg maku
6 białek
¾ szklanki cukru
1 – 2 łyżki miodu
Olejek migdałowy, cynamon
1 łyżka masła
Ulubione bakalie ok. 20 dag
Masa budyniowa:
500ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania przepisu:
Strucla drożdżowa z makiem i budyniowym oczkiem
1.
Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Pozostałe składniki razem połączyć i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu na noc (12 -14 godzin). Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości 35x40cm. Wzdłuż dłuższego boku każdej strucli położyć pasek budyniu, resztę ciasta posmarować masą makową zostawiając po bokach 2 cm wolne marginesy. Zwinąć w rolady, boki wcisnąć do środka rolad, miejsce łączenia delikatnie zlepić. Każdą owinąć w papier do pieczenia zostawiając odrobinę luzu. Miejsce łączenia rolad musi się znaleźć pod spodem, podczas pieczenia. Zostawić na ok. 15 minut aby troszkę podrosły. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Zimne strucle polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
2.
Masa makowa:Mak zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 60 minut. Następnie dokładnie odcisnąć wodę i dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki oprócz białek, dokładnie wymieszać. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z makiem.
3.
Masa budyniowa:Budyń i mąkę ziemniaczaną rozmieszać z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. roztwór wlać do gotującego się mleka, zagotować. Gorący wylać na deskę do krojenia starając się uformować z niego prostokąt o wymiarach 8x40cm. Ostudzić. Zimny pokroić w paski o wymiarach 2x40cm.
KHWS_02-2015
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze