Strucla drożdżowa z makiem i budyniowym oczkiem

  • wyświetlono: 963 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Delikatne i miękkie ciasto drożdżowe, mak i masa budyniowa! Pycha!

juchab
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 70min

Składniki

Składniki na 4 strucle
Ciasto drożdżowe:
1kg mąki
500g margaryny
100g drożdży
9 łyżek mleka
4 jajka
7 łyżek cukru

Masa makowa:
O,5 kg maku
6 białek
¾ szklanki cukru
1 – 2 łyżki miodu
Olejek migdałowy, cynamon
1 łyżka masła
Ulubione bakalie ok. 20 dag

Masa budyniowa:
500ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla drożdżowa z makiem i budyniowym oczkiem

  • 1. Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Pozostałe składniki razem połączyć i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu na noc (12 -14 godzin). Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości 35x40cm. Wzdłuż dłuższego boku każdej strucli położyć pasek budyniu, resztę ciasta posmarować masą makową zostawiając po bokach 2 cm wolne marginesy. Zwinąć w rolady, boki wcisnąć do środka rolad, miejsce łączenia delikatnie zlepić. Każdą owinąć w papier do pieczenia zostawiając odrobinę luzu. Miejsce łączenia rolad musi się znaleźć pod spodem, podczas pieczenia. Zostawić na ok. 15 minut aby troszkę podrosły. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Zimne strucle polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
  • 2. Masa makowa:Mak zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 60 minut. Następnie dokładnie odcisnąć wodę i dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki oprócz białek, dokładnie wymieszać. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z makiem.
  • 3. Masa budyniowa:Budyń i mąkę ziemniaczaną rozmieszać z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. roztwór wlać do gotującego się mleka, zagotować. Gorący wylać na deskę do krojenia starając się uformować z niego prostokąt o wymiarach 8x40cm. Ostudzić. Zimny pokroić w paski o wymiarach 2x40cm.
KHWS_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimakroladyboże narodzeniedrożdże strucle

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec

Dodane przez: Aninka88

STRUCLA Z MAKIEM

na świąteczny stół

Strucla z makiem

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Strucla z makiem

Pyszne drożdżowe ciasto z makowym...

Strucla drożdżowa z serem i rodzynkami

Dodane przez: jolantagłówka

Strucla drożdżowa z serem i rodzynkami

Przygotowuję ją dość często, zwykle...

Strucla z makiem

Dodane przez: Mila1

Strucla z makiem

Lubię ciasta drożdżowe,a szczególnie...

Strucla z makiem

Dodane przez: bietka

Strucla z makiem

Taka strucla gości u nas na wigilijnym...

Świąteczna strucla z makiem

Dodane przez: RedakcjaPP

Świąteczna strucla z makiem

Struclę makową upiekłam pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE