Ciasto makowe z truskawkami i ajerkoniakiem

  • wyświetlono: 2463 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto o wielu smakach i aromatach. Polecam

juchab
  • 25 porcje
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt makowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
2 łyżki zimnej wody

Masa truskawkowa:
500g truskawek (mogą być mrożone)
¼ szklanki wody
1galaretka truskawkowa
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru

Masa adwokatowo – kokosowa:
700 ml mleka
0,5 szklanki cukru
100g kokosu
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
200 ml likieru "Adwokat"
Opakowanie biszkoptów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto makowe z truskawkami i ajerkoniakiem

  • 1. Biszkopt makowy:Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta wyłożyć gorącą masę truskawkową. Ostudzić.
  • 2. Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i zagotować z wodą i cukrem. Następnie dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Budyń rozrobić w ½ szklanki wody i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając.
  • 3. Masa adwokatowo – kokosowa: W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać rozmieszane mąki i pogotować do zgęstnienia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Na końcu dodać kokos i wlać alkohol, całość ucierać do powstania jednolitej masy. Gdyby masa okazała się za rzadka, dołożyć kokosu, który ją zagęści. Połowę kremu wyłożyć na truskawki, ułożyć biszkopty, przykryje pozostałym kremem i biszkoptem. Wierzch polać polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkimakAJERKONIAKciasta z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto ucierane z masą makową i budyniem

Bardzo smaczne ciasto, szybkie...

Ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami

Dodane przez: bogusia82

Ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami

Makowe ciast z brzoskwiniami jest...

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: rena123

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Pyszne, wilgotne ciasto, doskonałe...

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...

Ajerkoniak

Dodane przez: doris26

Ciasto Ajerkoniak

Przepis powstał jednej niedzieli...

image-0fxvg9r

Dodane przez: Magster

CIASTO MAKOWE Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI

Ciasto które powstało z poświątecznych...