REKLAMA

Ciasto makowe z truskawkami i ajerkoniakiem

wyświetlono: 4499 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Ciasto o wielu smakach i aromatach. Polecam

opublikowany: 16.05.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt makowy:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka suchego maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki zimnej wody

    Masa truskawkowa:
    500g truskawek (mogą być mrożone)
    ¼ szklanki wody
    1galaretka truskawkowa
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru

    Masa adwokatowo – kokosowa:
    700 ml mleka
    0,5 szklanki cukru
    100g kokosu
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g miękkiego masła
    200 ml likieru "Adwokat"
    Opakowanie biszkoptów
Ocena:

(średnia 4.5 z 160 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy:Obie mąki przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po dokładnym ubiciu, zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju i wody. Na koniec mieszając łyżką wsypywać partiami mąki z makiem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto się lekko zrumieni. Można sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Zimny przekroić na pół. Pierwszy blat ciasta wyłożyć gorącą masę truskawkową. Ostudzić.
  • 2. Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i zagotować z wodą i cukrem. Następnie dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Budyń rozrobić w ½ szklanki wody i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając.
  • 3. Masa adwokatowo – kokosowa: W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać rozmieszane mąki i pogotować do zgęstnienia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Na końcu dodać kokos i wlać alkohol, całość ucierać do powstania jednolitej masy. Gdyby masa okazała się za rzadka, dołożyć kokosu, który ją zagęści. Połowę kremu wyłożyć na truskawki, ułożyć biszkopty, przykryje pozostałym kremem i biszkoptem. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto makowe

Proste , szybkie , smaczne ,aromatyczne ciasto z makiem i masą orzechową

kategoria: Ciasta Desery biszkopty opublikowany: 07.10.2013 | wyświetlono: 11188 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 2
Dodane przez: juchab juchab

Ciasto truskawkowe z ajerkoniakiem

truskawki w wyśmienitym połączeniu z kremem ajerkoniakowym:)

kategoria: Ciasta opublikowany: 02.07.2017 | wyświetlono: 2791 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE