Maślankowe Fale Dunaju z niby ananasem

5 (182 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i znikające w zastraszającym tempie ciasto:)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    400g maślanki w temperaturze pokojowej
    6 jajek
    5 szklanek mąki
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    ¾ szklanki soku
    32g cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 litrowy słoik cukinii’ala ananas do wyłożenia ciasta - może być zwykły ananas z puszki
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Maślankowe fale dunaju z niby ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie odsączyć z syropu. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą, białą masę. Po tym czasie nie przerywając miksowania wlewać stopniowo olej, syrop ze słoika i maślankę. Gdy składniki się połączą wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem. Całość ucierać ok. 1 minuty, podzielić na dwie części do jednej dodać kakao, zmiksować. Ciemne ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, na nie wylać jasne, ułożyć owoce. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cukinia Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować