Czekoladowe z bezą kokosową i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
2.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach.
3.Masa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wrzątku, a pomarańczowe według przepisu na opakowaniu. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać budyń rozmieszany w ½ szklanki mleka, roztwór wlać na pozostałe gotujące się mleko. Ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć na puszystą masę z kremem, wlać lekko tężejącą galaretkę. Całość zmiksować, na koniec dodać pokrojone ananasy.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć połowę kremu, dać bezę, krem i ciemne ciasto. Wierzch polać polewą i udekorować kokosem.
Komentarze