Strucla drożdżowa z makiem (makowiec)

  • wyświetlono: 910 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ten makowiec odkąd pamiętam gości na naszym stole, zarówno w święta, jak i podczas spotkań rodzinnych. Jest najlepszy, zawsze się udaje! Pyszny, puszysty, a skórka nigdy nie odstaje. Idealny także do zamrożenia.

Składniki

porcja na 2 makowce:
ciasto:
60 dag mąki,
13 dag margaryny,
20 dag cukru,
5 dag drożdży,
3 żółtka,
1 szklanka mleka,
szczypta soli,
cukier waniliowy,

masa makowa:
30 dag maku,
15 dag cukru,
5 dag margaryny,
2 białka,
cukier waniliowy,
zapach migdałowy,

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla drożdżowa z makiem (makowiec)

  • 1. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżeczkami mąki, łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, sól i resztę mleka. Wyrabiać ciasto ręką tak długo aż będzie odstawać od miski i ręki. Dodać stopniowy, lekko ostudzony tłuszcz i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
  • 2. Przyrządzić masę makową: mak zalać gotującą wodą, (najlepiej odstawić wcześniej na noc) i zmielić maszynką. Margarynę roztopić w rondlu, dołożyć mak, cukier, cukier waniliowy i zapach. Masę smażyć 10-15 minut, ciągle mieszając. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć z ostudzoną masą.
  • 3. Wyrośnięte ciasto i masę makową podzielić na dwie części i sporządzić z nich dwie strucle w następujący sposób: ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować, formując prostokąty długości 30 cm i szerokości 25 cm. Masę makową równo rozsmarować na cieście, pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć ciasto w rulon wzdłuż węższego boku, włożyć do podłużnej formy (wysmarowanej tłuszczem) i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec ok. 50 minut.

Porady

Do masy można dodać różnego rodzaju bakalie: rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, a po upieczeniu wierzch udekorować lukrem i skórką z pomarańczy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaWielkanocmakowiecświętaboże narodzeniezawsze się udajez makiemstrucla drożdżowa

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec

Dodane przez: Aninka88

STRUCLA Z MAKIEM

na świąteczny stół

Strucla z makiem

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Strucla z makiem

Pyszne drożdżowe ciasto z makowym...

Strucla z makiem

Dodane przez: bietka

Strucla z makiem

Taka strucla gości u nas na wigilijnym...

makowiec z białym makiem

Dodane przez: Beata12

Makowiec z białym makiem

Nigdy nie jadłam białego maku postanowiłam...

Strucla z makiem

Dodane przez: czarrna

Strucla z makiem

Obowiązkowa świąteczna pozycja...

Drożdżowa strucla z jabłkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Drożdżowa strucla z jabłkami

Miękkie, wilgotne ciasto i przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE