Stek au poivre

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Solidny kawałek mięsa jednoznacznie kojarzy się z soczystą wołowiną, czyli stekiem. Pamiętam, że na początku bałam się o jego konsystencję przy smażeniu, osiągnięcie idealnego stopnia wysmażenia czy też doprawienia. Postanowiłam przejrzeć najlepsze źródła, zapoznać się ze wszystkimi wskazówkami, aby tylko osiągnąć stek idealny. Na początek wybór mięsa. W sklepie możemy wybierać pomiędzy polędwicą, ligawą, rostbefem czy też antrykotem. Polędwica zazwyczaj będzie droższa niż pozostałe gatunki, co nie oznacza, że okaże się być najlepsza. Aby nasze mięso zachwyciło i idealnie prezentowało, należy pamiętać o najważniejszych rzeczach.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g mięsa wołowego (u mnie rostbef)
    1 paczka kolorowego pieprzu ziarnistego
    1 mała szalotka
    1 łyżka musztardy dijon
    3 łyżki śmietany 18%
    1 kieliszek koniaku/whisky
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek Rostbef

Stek au poivre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Stek nacieramy olejem. W moździerzu rozgniatamy ziarna pieprzu i obtaczamy w nim mięso. Patelnie rozgrzewamy z dwiema łyżkami oleju. Zmniejszamy temperaturę i kładziemy mięso. W zależności od ulubionego stopnia wysmażenia trzymamy kolejno:
    1,5 min z każdej strony- krwisty
    2,5 min z każdej strony- medium
    ok. 4-5 min z każdej strony- wysmażony
    Powyżej 5 min- podeszwa

    Pamiętamy, żeby nigdy nie nakłuwać, nie ściskać smażonego się mięsa.
  • 2. Po usmażeniu odkładamy na talerz i pozwalamy mu odpocząć ok. 5 min.
    W tym czasie przygotujemy sos. Do soków z patelni wrzucamy pokrojoną cebulę, musztardę oraz alkohol. Smażymy ok. 3 min a następnie zabielamy śmietaną Gotujemy jeszcze chwilkę, do zagotowania się sosu.

    Całość podajemy z warzywami, ziemniakami bądź batatami.

Porady

1. Przed smażeniem, wołowina powinna osiągnąć pokojową temperaturę. Wyciągamy ją na kilka godzin z lodówki i poddajemy ją marynowaniu albo zwyczajnie posypujemy pieprzem (solimy tylko po usmażeniu). 2. Przed marynowaniem należy powycierać mięso do sucha. 3. Przed smażeniem mocno nagrzewamy patelnie, nigdy nie wrzucamy steka na letni, nierozgrzany olej (czy też grillową patelnię)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Pieprz Steki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować