Klaudia Kijas
Solidny kawałek mięsa jednoznacznie kojarzy się z soczystą wołowiną, czyli stekiem. Pamiętam, że na początku bałam się o jego konsystencję przy smażeniu, osiągnięcie idealnego stopnia wysmażenia czy też doprawienia. Postanowiłam przejrzeć najlepsze źródła, zapoznać się ze wszystkimi wskazówkami, aby tylko osiągnąć stek idealny. Na początek wybór mięsa. W sklepie możemy wybierać pomiędzy polędwicą, ligawą, rostbefem czy też antrykotem. Polędwica zazwyczaj będzie droższa niż pozostałe gatunki, co nie oznacza, że okaże się być najlepsza. Aby nasze mięso zachwyciło i idealnie prezentowało, należy pamiętać o najważniejszych rzeczach.
0 (0 ocen)
Porady
1. Przed smażeniem, wołowina powinna osiągnąć pokojową temperaturę. Wyciągamy ją na kilka godzin z lodówki i poddajemy ją marynowaniu albo zwyczajnie posypujemy pieprzem (solimy tylko po usmażeniu). 2. Przed marynowaniem należy powycierać mięso do sucha. 3. Przed smażeniem mocno nagrzewamy patelnie, nigdy nie wrzucamy steka na letni, nierozgrzany olej (czy też grillową patelnię)
Komentarze