Stek wołowy na sałatce z roszponką, pomidorami i serem cheddar

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Usmażenie idealnego steka nie jest wcale trudne, wystarczy trzymać się kilku zasad: nie smażyć zbyt długo, nie nakłuwać podczas smażenia, nie doprawiać przed smażeniem a po smażeniu dać mięsu odpocząć. Da nam to gwarancję miękkości i smaku:) Stek najlepiej smakuje ze świeżą sałatką.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 stek, u mnie rostbef wołowy około 250-300g
    2 garści roszponki
    50g sera cheddar
    około 10 pomidorków koktajlowych
    sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku przecisniety przez praskę, 1 łyżka wody, sól, pieprz
    olej do smażenia, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Stek Rostbef

Stek wołowy na sałatce z roszponką, pomidorami i serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sałatkę: ser ścieramy na tarce, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki sałatki i sos umieszczamy w misce, mieszamy. Wykładamy na talerz.
  • 2. Mięso wyciągamy z lodówki min. 30 minut przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, po czym przekładamy na deskę do krojenia i zostawiamy na 5 minut by odpoczęło. Dopiero wtedy obsypujemy je solą i pieprzem. Mięso kroimy w paski, układamy na sałatce. Podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Sałata Steki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować