Stek w japońskim stylu z sałatką z brukselki

  • wyświetlono: 289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To jeden z pomysłów na szybki obiad czy kolację - stek z przepyszną sałatką z niedocenionej brukselki podbije Wasze kubki smakowe- polecam :)

IMG_20190507_064325
  • 4 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

4 steki z antrykotu
1/3 szklanki mirinu
1/3 szklanki sake
2/3 szklanki sosu sojowego
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka startego imbiru
Zamiast mirinu, sake i sosu sojowego można użyć gotowego sosu teriyaki - około ½ szklanki
Sałatka:
250 gram brukselki
¼ główki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 garść kolendry
Sos:
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki octu ryżowego
½ szklanki oliwy
½ łyżeczki oleju sezamowego
Sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Stek w japońskim stylu z sałatką z brukselki

  • 1. Przygotowania zaczynamy od przygotowania marynaty – do rondelka wlewamy sos sojowy, sake i mirin – dodajemy imbir i cukier – zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy aż 1/3 płynu odparuje – studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy steki i marynujemy je minimum 15 minut. Uwaga! Jeśli używamy gotowego sosu teriyaki dodajemy do niego cukier i imbir i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru potem jak w przepisie wyżej.
    W międzyczasie oczyszczamy brukselkę, odcinamy twarde końcówki i szatkujemy je. To samo robimy z czerwoną kapustą. Marchewkę obieramy, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy oprószamy je solą i lekko ugniatamy w rękach aby puściły sok.
    Do słoiczka wlewamy składniki sosu tj.: sos sojowy, ocet ryżowy, oliwę i olej sezamowy, dodajemy przeciśni1)ęty przez praskę czosnek, zakręcamy słoiczek i potrząsamy nim aż do uzyskania jednolitego sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Steki przekładamy na rozgrzaną patelnie grillową i grillujemy po 2-6 minut z każdej strony (w zależności od stopnie wysmażenia). Usmażone steki przekładamy na deskę do krojenia i zostawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło.
    W tym czasie warzywa polewamy sosem, posypujemy kolendrą i mieszamy.
    Steka kroimy w plasterki, podajemy z surówką i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego ; )

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brukselkawarzywaSałatkawołowinamarchewkakuchnia azjatyckakuchnia Japońskakolacjaobiadkuchnie światazdroweszybkiepysznemarynataantrykotstekkapusta czerwona

Komentarze

Podobne przepisy

rekin w ziołach    z marchewka

Dodane przez: Bożena Z.

Stek rekina w ziołach z duszoną marchewką

Rekin to wbrew pozorom smaczna...

Krokiety z brukselki i twarogu w sosie słodko-kwaśnym

Dodane przez: JustKuchcik

Krokiety z brukselki i twarogu w sosie słodko-kwaśnym

Warzywne potrawy to moja specjalność....

Stek wołowy z masełkiem koperkowym

Dodane przez: Futka

Stek wołowy z masełkiem koperkowym

Propozycja na pożywny, soczysty...

Gotowe danie

Dodane przez: Patryk Staroń

Jesienny stek w zalewie z whisky w sosie...

W tym przepisie pokażę jak przyrządzić...

Kapsalon

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kapsalon z sałatką grecką

To rewelacyjne holenderskie danie...

SOBA

Dodane przez: paolineczka

Makaron Soba w stylu polsko-japońskim

Makaron Soba przygotowany na sposób...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE