Stek w japońskim stylu z sałatką z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowania zaczynamy od przygotowania marynaty – do rondelka wlewamy sos sojowy, sake i mirin – dodajemy imbir i cukier – zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy aż 1/3 płynu odparuje – studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy steki i marynujemy je minimum 15 minut. Uwaga! Jeśli używamy gotowego sosu teriyaki dodajemy do niego cukier i imbir i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru potem jak w przepisie wyżej.
W międzyczasie oczyszczamy brukselkę, odcinamy twarde końcówki i szatkujemy je. To samo robimy z czerwoną kapustą. Marchewkę obieramy, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy oprószamy je solą i lekko ugniatamy w rękach aby puściły sok.
Do słoiczka wlewamy składniki sosu tj.: sos sojowy, ocet ryżowy, oliwę i olej sezamowy, dodajemy przeciśni1)ęty przez praskę czosnek, zakręcamy słoiczek i potrząsamy nim aż do uzyskania jednolitego sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Steki przekładamy na rozgrzaną patelnie grillową i grillujemy po 2-6 minut z każdej strony (w zależności od stopnie wysmażenia). Usmażone steki przekładamy na deskę do krojenia i zostawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło.
W tym czasie warzywa polewamy sosem, posypujemy kolendrą i mieszamy.
Steka kroimy w plasterki, podajemy z surówką i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego ; )
Komentarze