Szpinakowy dorsz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza osuszyć, przyprawić przyprawami oraz cytryną. Parmezan połączyć z bułką tartą oraz łyżką oliwy.
2.Na patelni rozpuścić masło, połączyć z posiekaną cebulą oraz ząbkiem czosnku, lekko podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć, aż do jego miękkości. Uzyskaną masę nakładamy po łyżce na przyprawionego dorsza. Resztę szpinaku pozostawiamy na patelni i zalewamy śmietanową mieszanką.
3.Do śmietanowej zalewy potrzebujemy jogurtu wymieszanego z jajkami i serkami topionymi. Wlewamy na gorącą patelnię i łączymy ze szpinakiem. Redukujemy. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać wody.
4.Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy do do śmietanowego szpinaku i dokładnie mieszamy.
5.Dorsza wraz ze szpinakiem posypać parmezanową panierką. Piec w piekarniku 180st.C przez ok. 20min.
Na talerzy wykładamy makaron, a następnie kawałki dorsza.
Komentarze