Szpinakowy dorsz

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Zdrowy i zielony przepis na dorsza w panierce z parmezanu w towarzystwie kremowego spaghetti ze szpinakiem

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g polędwicy z dorsza
    40g startego parmezanu
    30g bułki tartej
    oliwa
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawy: oregano, czerwona słodka papryka, kurkuma, zioła włoskie, sól, pieprz
    500g szpinaku w liściach
    1 szklanka jogurtu greckiego
    2 serki topione (podłużne)
    2 jajka
    200g makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szpinakowy dorsz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w panierce z parmezanu 1. Dorsza osuszyć, przyprawić przyprawami oraz cytryną. Parmezan połączyć z bułką tartą oraz łyżką oliwy.
  • 2. Na patelni rozpuścić masło, połączyć z posiekaną cebulą oraz ząbkiem czosnku, lekko podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć, aż do jego miękkości. Uzyskaną masę nakładamy po łyżce na przyprawionego dorsza. Resztę szpinaku pozostawiamy na patelni i zalewamy śmietanową mieszanką.
  • 3. Do śmietanowej zalewy potrzebujemy jogurtu wymieszanego z jajkami i serkami topionymi. Wlewamy na gorącą patelnię i łączymy ze szpinakiem. Redukujemy. Jeżeli sos jest za gęsty, dolać wody.
  • 4. Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy do do śmietanowego szpinaku i dokładnie mieszamy.
  • 5. Dorsza wraz ze szpinakiem posypać parmezanową panierką. Piec w piekarniku 180st.C przez ok. 20min.

    Na talerzy wykładamy makaron, a następnie kawałki dorsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Makaron Parmezan Ryby Śmietana Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować