Stefania z jagodami i czekoladą

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na herbatnikach z kaszą manną, znane pod nazwą Kaszak. U mnie w wersji fioletowej, bo przygotowane z jagodami.  Warstwa bitej śmietany z tartą czekoladą i świeżymi jagodami, wnosi nieco lekkości i świeżości.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 200 g herbatników maślanych
    4 szklanki mleka
    1 szklanka kaszy manny
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    1 szklanka jagód leśnych (ok 160 g )

    BIAŁY KREM:

    1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    100 g czekolady białej
    1/2 szklanki jagód leśnych
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Stefania z jagodami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Jagody zmiksować w blenderze na gładki mus. W garnku doprowadzić do wrzenia mleko z cukrem i masłem. Kiedy się zaczną gotować stale mieszając wsypywać po trochę kaszę mannę. Kasza powinna być bardzo gęsta. Mieszając wlać mus jagodowy i dokładnie połączyć. Wyłożyć do formy, wyrównać i szybko rozłożyć warstwę z herbatników. Lekko obciążyć, np kładąc na wierzch deskę do krojenia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Białą czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z drobinkami czekolady, odkładając ok 3 łyżek do dekoracji. Wyłożyć do formy na warstwę herbatników i rozsypać jagody. Wcisnąć je w bitą śmietanę i wyrównać. Wierzch oprószyć odłożoną czekoladą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować