Ciasto Stefania (bez pieczenia) z kaszą manną

4.44 (186 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na bazie herbatników i masy z kaszy manny i kakao. Polecam przepis.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g herbatników,
    1 litr mleka,
    1 szklanka cukru,
    200 g masła,
    1 szklanka kaszy manny,
    szklanka zaparzonej herbaty,
    3 łyżki kakao.
Wystaw ocenę:

4.44 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto stefania (bez pieczenia) z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 22x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

    Herbatę zaparzamy i studzimy.
    Następnie układamy pierwszą warstwę herbatników namoczonych w herbacie.
    Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Gdy mleko zacznie się gotować wsypujemy kaszę manną i kakao.
    Mieszamy aż zgęstnieje.
    Połowę gorącej masy wykładamy na herbatniki, następnie układamy kolejną warstwę herbatników i pozostałą masę.
    Na koniec układamy herbatniki.
    Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego ;)

Porady

Ciasto możemy polać ulubioną polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować