Drożdżówki z serkiem, jagodami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnące drożdżowe ciasto z delikatnym serkiem i jagodami. Całość polana białą czekoladą. Co tu dużo pisać, są doskonałe i gwarantuję, że szybko znikną z talerza!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    500 g mąki pszennej

    op. drożdży instant (7g)

    100 g cukru pudru

    jajko

    90 g margaryny lub masła

    200 ml mleka

    Serek:

    350 g twarożku naturalnego kremowego

    łyżka cukru pudru

    łyżeczka esencji waniliowej

    2 żółtka

    30 g budyniu waniliowego

    15 dag jagód

    tabliczka białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Do kawy Drożdżówka

Drożdżówki z serkiem, jagodami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z margaryną, do rozpuszczenia margaryny. Ciepłe (nie gorące) mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.


    Serek: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką masę.


    Gdy ciasto urośnie, ponownie zagnieść. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Szeroką szklanką (9cm) wykrawać krążki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem wąskiej szklanki zrobić w krążkach wgłębienia. We wgłębienia nakładać po łyżce serka i posypać łyżką jagód.

    Drożdżówki piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić, polać rozpuszczoną białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować