Ciasto "Stefania" z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo tani i szybki deser a zarazem bardzo smaczny. Idealny na przyjęcia urodzinowe dla dzieci.

  • 20 min

Składniki:

  • na masę grysikową:

    1 litr mleka
    1 kostka margaryny
    1 szkl. cukru
    1 szkl.kaszy manny
    1 cukier waniliowy
    2 kopiate łyżki kakao
    2 garście żurawiny
    garść posiekanych orzechów włoskich
    3 -4 łyżki wiórek kokosowych
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    do dekoracji :

    2 torebki gotowej polewy czekoladowej (gorzkiej)
    wiórki kokosowe i kolorowe cukiereczki czekoladowe do dekoracji
    dodatkowo:

    1 duża paczka herbatników

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty Ciasto

Ciasto "stefania" z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dać mleko,cukry,margarynę -zagotować. Na gotujące się mleko powoli wsypywać kaszę mannę ciągle mieszać.
    Gdy masa zgęstnieje dodać kakao,bakalie,wymieszać. Zdjąć z ognia,dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
    Herbatnikami wyłożyć blaszkę. Na herbatniki wylać gorącą masę grysikową, rozsmarować równo. Na wierzchu ułożyć równą warstwę herbatników.
    Ciasto polać gorącą polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Posypać ją wiórkami kokosowymi i kolorowymi czekoladowymi cukiereczkami. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
    Podawać schłodzone i pokrojone w kwadraciki.

Porady

Do masy grysikowej możemy dodać zamiast żurawiny rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Masa grysikowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować