Ciasto z jagodami na herbatnikach

4.43 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto na herbatnikach kakaowych z dodatkiem jagód leśnych. Szybkie w przygotowaniu, lekkie, owocowe, nie wymaga pieczenia, a przede wszystkim jest bardzo smaczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok 300 g herbatników kakaowych

    KREM JAGODOWY:

    250 g serka mascarpone
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 szklanka jagód leśnych
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    1 szklanka wody

    KREM ŚMIETANKOWY:

    250 g serka mascarpone
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 śmietan fix
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka jagód leśnych
Wystaw ocenę:

4.43 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z jagodami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wyłożyć na dno formy o wymiarach 21 x 25 cm.
  • 2. Krem jagodowy.
    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Jagody zmiksować blenderem i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Wystudzoną galaretkę wlać do zmiksowanych jagód. Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone umieścić w misie. Wszystko razem ubić, aż krem będzie sztywny. Dodać tężącą galaretkę z jagodami  i zmiksować. Tak przygotowany krem wyłożyć do formy z herbatnikami. Na wyrównany krem wyłożyć warstwę herbatników.
  • 3. Krem śmietankowy.
    Schłodzone mascarpone i kremówkę przełożyć do misy miksera. Ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wsypać świeże jagody i delikatnie wymieszać. Krem śmietankowy wyłożyć na warstwę z herbatnikami i wyrównać. Schłodzić i po stężeniu można pokroić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować