Ciasto na herbatnikach kakaowych z dodatkiem jagód leśnych. Szybkie w przygotowaniu, lekkie, owocowe, nie wymaga pieczenia, a przede wszystkim jest bardzo smaczne.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ok 300 g herbatników kakaowych
KREM JAGODOWY:
250 g serka mascarpone
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 szklanka jagód leśnych
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 szklanka wody
Ciasto z jagodami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki wyłożyć na dno formy o wymiarach 21 x 25 cm.
2.Krem jagodowy.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Jagody zmiksować blenderem i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Wystudzoną galaretkę wlać do zmiksowanych jagód. Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone umieścić w misie. Wszystko razem ubić, aż krem będzie sztywny. Dodać tężącą galaretkę z jagodami i zmiksować. Tak przygotowany krem wyłożyć do formy z herbatnikami. Na wyrównany krem wyłożyć warstwę herbatników.
3.Krem śmietankowy.
Schłodzone mascarpone i kremówkę przełożyć do misy miksera. Ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wsypać świeże jagody i delikatnie wymieszać. Krem śmietankowy wyłożyć na warstwę z herbatnikami i wyrównać. Schłodzić i po stężeniu można pokroić. Smacznego :)
Komentarze