STAROPOLSKA ZACIERKOWA Z CEBULĄ

  • wyświetlono: 12545 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 3

Wspaniała, gęsta i bardzo syta zupa.

DSC_0011 (2)
  • 120min

Składniki

5 skrzydełek z kurczaka
tacka włoszczyzny
5 dużych cebul
2 łyżki masła
woda i mąka do zrobienia zacierek
sól, pieprz, koperek suszony
6 średnich ziemniaków

Sposób przygotowania przepisu:

STAROPOLSKA ZACIERKOWA Z CEBULĄ

  • 1. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szumowiny.
  • 2. Gdy wywar dobrze się zagotuje dodajemy do garnka startą na grubych oczkach włoszczyznę (pora kroimy na piórka).
  • 3. Cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę i zarumieniamy dobrze na maśle, dodajemy do zupy. Gdy mięso jest już miękkie - wyjmujemy je z zupy.
  • 4. Z mąki i wody przygotowujemy twarde, nawet aż rozwarstwiające się ciasto i robimy zacierki (ilość wg potrzeb). Mniej więcej jedna łyżka wody na niecałe 4 łyżki mąki.
  • 5. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Gdy będą już powoli miękły wrzucamy przygotowane zacierki.
  • 6. Zupę solimy i pieprzymy do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcicebulazupaobiadzacierkikuchnia polskakuchnia staropolska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa-krem cebulowa

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Zupa- krem z cebuli

Przepis na tą zupę-krem mam od...

Studencka zacierkowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Studencka zacierkowa

Przepis przysłał Łukasz Kaczorowski

buraczkowa

Dodane przez: Martyna1991

Buraczkowa z cebulą

Jedna z ulubionych zup mojej rodziny...

Pyszna zupa.

Dodane przez: BABECZKA 35

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem

Pomimo,że zupa nie jest zabielana...

zupa krem z cebuli

Dodane przez: anka1988

Zupa krem z cebuli

Jestem zwolenniczką wszelkich zup...

Zupa z karmelizowaną cebulą

Dodane przez: Cafe Babilon

Zupa z karmelizowaną cebulą

Przepis pochodzi z książki Annabel...