Zupa zacierkowa

4.48 (172 ocen)

  • 45 min

Smak z dzieciństwa i beztroskich wakacji u babci.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto zacierkowe: mąka żytnia, ciepła woda

    Dodatkowo: ziemniaki, vegeta, boczek i ewentualnie kapusta kiszona
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa zacierkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę żytnią zalewamy ciepłą woda i zagniatamy na ciasto, następnie kulamy małe zacierki.
    Boczek kroimy na kawałeczki i podsmażamy na chrupiące skwareczki.
    Ziemniaki obieramy i kroimy na kosteczki (wielkość według uznania)
    Wodę zagotowujemy i sparzamy nią ziemniaki, następnie przekładamy ziemniaki do garnka i gotujemy do miękkości. Doprawiamy vegetą do smaku. Gdy ziemniaki będą gotowe wsypujemy zacierki i chwilę gotujemy.
    Podajemy okraszone skwareczkami.

Porady

Bardzo dobrze smakuje z odrobiną kiszonej kapusty lub sokiem z kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować