Zupa zacierkowa

4.5 (148 ocen)

Mrożone warzywa dostarczą nam niezbędnych witamin, których zimą nam brakuje.

Składniki:

  • op. mrożonych warzyw na zupę
    30 dag mięsa z szynki
    1 łyżka oleju
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    pieprz sól
    czosnek granulowany
    2 l bulionu
    3 ziemniaki
    2 z. czosnku
    natka pietruszki

    Na zacierkę:
    jajko
    ok 100g mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski Zacierki Szynki

Zupa zacierkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacierka: mąkę zagnieść z jajkiem na gładkie ciasto. Odrywać malutkie kawałeczki i formować kluseczki. Układać na posypanej mąką desce. Ugotować w lekko osolonym wrzątku (ok 10 min).
  • 2. Mięso umyć i pokroić w małe kawałeczki. Oprószyć pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. W większym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć mięso, zalać bulionem i dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotować ok 20 minut, do czasu aż mięso zacznie mięknąć. Wrzucić mrożonkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10-15 minut do miękkości. Dodać kluseczki i posiekaną natkę pietruszki. Zupę można zabielić śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować