Mrożone warzywa dostarczą nam niezbędnych witamin, których zimą nam brakuje.
Składniki:
op. mrożonych warzyw na zupę
30 dag mięsa z szynki
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz sól
czosnek granulowany
2 l bulionu
3 ziemniaki
2 z. czosnku
natka pietruszki
Zupa zacierkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacierka: mąkę zagnieść z jajkiem na gładkie ciasto. Odrywać malutkie kawałeczki i formować kluseczki. Układać na posypanej mąką desce. Ugotować w lekko osolonym wrzątku (ok 10 min).
2.Mięso umyć i pokroić w małe kawałeczki. Oprószyć pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. W większym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć mięso, zalać bulionem i dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotować ok 20 minut, do czasu aż mięso zacznie mięknąć. Wrzucić mrożonkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10-15 minut do miękkości. Dodać kluseczki i posiekaną natkę pietruszki. Zupę można zabielić śmietaną.
Komentarze