Śródziemnomorski chlebek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny chlebek z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami. Jest to chyba najszybszy chlebek jaki znam. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani czekania, aż ciasto wyrośnie. Wystarczy składniki zamieszać, włożyć do foremki, upiec i gotowe.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki
    paczuszka suszonych drożdży
    50 ml oliwy
    50 ml białego wina
    4 jajka
    200 suszonych pomidorow
    100 g sera parmezan
    200 g oliwek
    ulubione zioła: tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Keks

Śródziemnomorski chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Podłużną foremkę wysmarować tłuszczem. Suszone pomidory pokroić w kostkę , ser utrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać białe wino, olej, jaja, caly czas mieszając mikserem. Dodać pokrojone pomidory, oliwki, zioła i ser, krótko zamieszać. Włożyć do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut, do suchego patyczka. Gotowy chlebek jest przyrumieniony i pięknie pachnie.

Porady

Zamiast pomidora można dać szynkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Keks śródziemnomorski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Keks śródziemnomorski

beniawojt Wytrawny keks to smaczny pomysł na śniadanie,przekąskę lub piknik. 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować