Wytrawny keks to smaczny pomysł na śniadanie,przekąskę lub piknik.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g maki pszennej
4 jajka
150 ml wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100 ml oliwy z oliwek
100 g kabanosów drobiowych
100 g sera feta
100 g suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
50 g twardego sera żółtka
Keks śródziemnomorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser feta i pomidory pokroić w kostkę,kabanosy w plasterki,ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Mąkę wymieszać z solą,proszkiem do pieczenia i posiekana bazylią.
Jajka roztrzepać z wodą,dodać do mąki i wymieszać mikserem.
Dodać oliwę ,ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Na końcu dodać sery,kabanosy i pomidory i jeszcze raz wymieszać łyżką.
3.Formę keksową 10x26 wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto przełożyć do formy,wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 50 minut.
Upieczony keks odstawić do ostygnięcia.
Komentarze