Spaghetti w kremowym sosie śmietanowym z kurkami i polędwiczką wieprzową. Doprawione ziołami włoskimi oraz moja ulubioną , aromatyczna natką pietruszki. Smakuje wyśmienicie.
Składniki:
300g makaronu spaghetti
1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g.)
250g. mrożonych ,krojonych kurek ( w sezonie najlepiej zastąpić świeżymi)
200 ml śmietanki 30 %
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka ziół włoskich
sól , pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Spaghetti z polędwiczką wieprzową i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju rzepakowego.
Odcedzić , pozostawić na durszlaku.
2.Polędwiczkę , umyć , osuszyć na ręczniku papierowym oraz oczyścić z błonek.
Mięso pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowym , ułożyć polędwiczkę , oprószyć solą i pieprzem.
Smażyć na rumiano z obu stron.
3.Dodać kurki ( nie rozmrażać) dusić do odparowania większości płynu.
4.Wlać słodką śmietankę , doprawić ziołami włoskimi , solą i pieprzem.
Dusić do zgęstnięcia sosu.
5.Wyłączyć gaz ,do sosu dodać makaron oraz natkę pietruszki.
Danie dokładnie wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze