Sałatka z polędwiczką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę dokładnie czyścimy, usuwamy tłuszcz i błonki. Płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Zmieszać składniki marynaty i zalać nią polędwiczkę. Odstawić w szklanym naczyniu do lodówki na przynajmniej trzy godziny.
2.Mocno rozgrzać patelnię, wlać na nią olej / masło. Na tak rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczkę z każdej strony po 3-4 minuty (będzie jeszcze lekko różowa w środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa.
3.Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat, dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, ogórek obrany i pokrojony w kostkę oraz pokrojoną cebulę. doprawić solą , pieprzem i skropić oliwą. Na sałacie ułożyć plastry polędwiczki.Podajemy od razu po przygotowaniu.
Jako dodatek polecam ser pleśniowy marynowany i grillowany oraz żurawinę : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marynowany-camembert-z-grilla
Komentarze