Sałatka z polędwiczką wieprzową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna soczysta polędwiczka wieprzowa na sałacie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
    50-60 dag polędwiczki wieprzowej
    12 pomidorków koktajlowych
    1 ogórek
    1 cebula czerwona
    olej/masło do smażenia
    oliwa
    grubo mielony pieprz
    szczypta soli

    Marynata:
    5 łyżek oliwy/oleju
    1 łyżka musztardy
    sól, pieprz, estragon, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Polędwica Polędwiczki Ser

Sałatka z polędwiczką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę dokładnie czyścimy, usuwamy tłuszcz i błonki. Płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Zmieszać składniki marynaty i zalać nią polędwiczkę. Odstawić w szklanym naczyniu do lodówki na przynajmniej trzy godziny.
  • 2. Mocno rozgrzać patelnię, wlać na nią olej / masło. Na tak rozgrzanym tłuszczu smażyć polędwiczkę z każdej strony po 3-4 minuty (będzie jeszcze lekko różowa w środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa.
  • 3. Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat, dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, ogórek obrany i pokrojony w kostkę oraz pokrojoną cebulę. doprawić solą , pieprzem i skropić oliwą. Na sałacie ułożyć plastry polędwiczki.Podajemy od razu po przygotowaniu.
    Jako dodatek polecam ser pleśniowy marynowany i grillowany oraz żurawinę : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marynowany-camembert-z-grilla
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować