spaghetti z krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Jedna z przyjemniejszych w wykonaniu potraw, jakie miałem okazje przygotowywać. Wymaga odrobiny finezji i swobodnego podejścia. Polecam na upalne dni. Nieźle smakuje z różowym winem.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - krewetki: 500 gramów
    - pomidory (pokrojone w kostkę): 1 sztuka
    - czosnek (posiekany zabki): 2 sztuki
    - curry: 2 łyżki
    - pieprz (świeży): 1 szczypta
    - chilli (w proszku): 1 szczypta

    - makaron spaghetti (na dwie porcje): 200 gramów
    - rukola: 1 szklanka
    - pomidory (suszone w oleju): 4 sztuki
    - ser pecorino: 2 szczypty
    - oliwa truflowa: 1 łyżeczka
    - ocet balsamiczny gruszkowy (do dekoracji): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy makaron i dodajemy łyżeczkę soli.
  • 2. Pomidory pokrojone w kostkę wraz z czosnkiem podduszamy na wolnym ogniu na oliwce. Dodajemy dwie łyżki curry i łyżeczkę chilli.
    Po przygotowaniu sosu dodajemy krewetki. Dusimy je w sosie około siedem minut.
  • 3. Ugotowany makaron mieszamy ze świeżą rukolą, łyżeczką oliwki truflowej i suszonymi pomidorami.
    Wszystko układamy na talerzu ozdobionym sosem balsamicznym i posypujemy serem pecorino.
  • 4. Gotowe krewetki wraz z sosem układamy w środku gniazda zrobionego ze spaghetti.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować