Spaghetti z krewetkami i cukinią

4.5 (165 ocen)

Kremowe spaghetti z makaronu i cukinii z dodatkiem smażonych na maśle z czosnkiem krewetek olbrzymich.Posypane natką pietruszki i podane z kawałkiem limonki bądź cytryny tworzy nieanalne , przepyszne połączenie którego warto spróbować.

Składniki:

  • ( na dwie porcję)
    200g. makaronu spaghetti
    1 średnia cukinia
    150 ml śmietanki 30%
    2 ząbki czosnku
    12 oczyszczonych krewetek tygrysich
    2 łyżki masła
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    sól
    świeżo mielony pieprz
    posiekana natka pietruszki
    ćwiartki limonki lub cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Spaghetti z krewetkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente wg. przepisu podanym na opakowaniu , odcedzić.
    Cukinię pociąć w cienkie podłużne plastry np. obieraczką do warzyw a następnie w chude paseczki tworząc cukiniowe spaghetti.
  • 2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła , przesmażyć krótko cukinię , dodać makaron oraz wlać śmietankę , smażyć chwilę mieszając aż śmietanka obklei składniki.
    W między czasie doprawić solą , świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Na oddzielnej patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła , wrzucić posiekany drobno czosnek , zeszklić.
    Dodać krewetki smażyć po 2-3 min z każdej strony.
    Makaron wyłożyć na talerze , ułożyć po 6 krewetek , posypać natką pietruszki.
    Danie podawać z ćwiartką limonki bądź cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować