Spaghetti Carbonara

0 (0 ocen)

Słyszałam o nim wiele razy, ale jadłam po raz pierwszy... Zdecydowanie się zakochałam :) I smakuje mi bardziej niż typowo mięsne.

Składniki:

  • 300g makaronu spaghetti
    200g chudego boczku wędzonego
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    100g parmezanu tartego
    3 żółtka
    220g słodkiej 30% śmietanki
    2 ząbki czosnku
    pieprz, ewentualnie sól- do smaku
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Carbonara Spaghetti

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy na al dente.
    Boczek kroimy w krótkie paseczki lub kostkę, podsmażamy , a gdy się odrobinę wytopi dodajemy przetarty w dłoniach rozmaryn, posiekany czosnek i połowę słodkiej śmietanki. Do drugiej części dodajemy żółtka, parmezan i odrobinę pieprzu - u mnie kolorowy. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy do boczku. Chwilkę mieszamy, ale uważamy by sosu nie zagotować. Gotowy możemy ewentualnie doprawić solą i połączyć z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko Boczek Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować