Spaghetti Carbonara

4.99 (205 ocen)

  • 5 min

Uwielbiam makarony za szybkość ich przygotowania. Sos można przygotować w trakcie gotowania się wody na makaron i nie musi być skomplikowany. Spaghetti Carbonara jest szybkie i obiad może byc gotowy w 15 min.

  • 5 min

Składniki:

  • 150 g boczku w plastrach
    100 ml śmietanki 30%
    3 jajka
    80 g utartego twardego, włoskiego sera
    1 mała cebula
    2-4 ząbki czosnku
    ok. 2/3 paczki makaronu
Wystaw ocenę:

4.99 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Spaghetti

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstaw wodę na makaron.
  • 2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Oba składniki przysmaż na oliwie. Pokrój boczek w paski i dodaj do cebuli.
  • 3. Ugotuj makaron wg. wskazówek na opakowaniu.
  • 4. Jajka wbij do miski, dodaj śmietankę i ser, posól i popieprz. Wymieszaj wszystko.
  • 5. Gotowy makaron odcedź, wrzuć z powrotem do garnka, dodaj do niego masę z jajek i sera, oraz boczek z cebulą. Wymieszaj wszystko i dwie minuty podgrzewaj na małym ogniu. Podawaj od razu.

Porady

Ser nie musi być z tych droższych, ja użyłam najtańszego. Musi być jednak takiego typu jak parmezan - utarty jest w postaci proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka Makaron Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować