SPAGHETTI CARBONARA

0 (0 ocen)

  • 24 min

W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!

  • 24 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * makaron spaghetti – 300 g

    * wędzony boczek – ok. 100 g

    * śmietana 18% słodka – 200 ml

    * duże żółtko – 1 szt

    * czosnek – 2 ząbki

    * cebula – 1 szt

    * parmezan – 4 łyżki

    * sól , pieprz

    * oliwa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Makaron gotujemy al dente.

    Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy.

    Po ok. 5 minutach ściągamy z patelni.

    Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę , po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek.

    W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.

    Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu! podgrzewając dodajemy masę śmietanową.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

    Podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Parmezan Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować