Proste i szybkie spaghetti bolognese

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Podstawą dobrego spaghetti bolognese są świeże warzywa, dobrej jakości mięso i aromatyczne przyprawy. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, zarazem stanowi sycący posiłek na obiad bądź kolację.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, np. z łopatki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki pasty pomidorowej
    1 paczka makaronu typu spaghetti (500 g)
    szczypta soli czosnkowej
    szczypta pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    parmezan lub inny ulubiony ser
    sól
    pieprz
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Proste i szybkie spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w kostkę a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę; wszystko zrumienić na oliwie.
    Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone, smażyć ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, solą czosnkową i pieprzem ziołowym.
    Dodać koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię.
    Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka kropel oliwy.
    Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
    Makaron wyłożyć na talerz, dodać sos, posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem, ozdobić listkiem świeżej bazylii.

Porady

Zanim suszone zioła zostaną dodane do potrawy, warto je rozetrzeć w dłoniach; będą one bardziej aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować