Spaghetti bolognese

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

Tradycyjny przepis na spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

  • 40 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    500g spaghetti
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    1,5 szkl. wody
    1 kostka rosołowa
    30g żółtego sera
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    olej
    przyprawa kebab-gyros (do smaku)
    bazylia
    oregano
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liście laurowe. Posypać przyprawą kebab gyros i posolić; dusić ok.10 min aż cebula zmięknie.
  • 2. Dolać 1,5 szklanki wody i kostkę rosołową, poddusić ok.5 min. Dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bazylię i oregano.
  • 3. Ugotować spaghetti według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Podawać z przygotowanym sosem i posypać startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować