Dla 5-6 osób
250g makaronu spaghetti
400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe - łopatka)
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowy
suszone zioła- bazylia, oregano
łyżeczka papryki w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony
tarty parmezan do posypania
świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Spaghetti bolognese
1.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę podsmażać. Dodać zmielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i suszone zioła. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać paprykę w proszku, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i chwilę dusić. Doprawić solidnie przyprawami. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem, posypać tartym parmezanem.
Porady
1/ Do mięsa można dodać pokrojoną czerwoną paprykę.
Komentarze