Sok z owoców śliwy tarniny

4.47 (154 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowy sok z owoców śliwy tarniny, gotowy jest na trzeci dzień od pierwszego zagotowania owoców. Nie oznacza to jednak, że jego przygotowanie jest pracochłonne.
Wręcz przeciwnie, cała praca przy wytworzeniu soku polega na kilkukrotnym zagotowaniu i odcedzeniu owoców.

Smak soku ze śliwy tarniny jest tak samo zaskakujący jak smak świeżych owoców tarniny. Sok jednak w przeciwieństwie do bardzo cierpkich świeżych śliwek tarniny jest smaczny i bardzo aromatyczny. Nie ma nic wspólnego ze smakiem tych maleńkich owoców zrywanych prosto z drzewa.

  • 24 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śliwy tarniny
    wrząca woda
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z owoców Sok

Sok z owoców śliwy tarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce śliwy tarniny myjemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy wrzątkiem (w takiej ilości, aby wszystkie owoce znalazły się pod wodą). Zostawiamy w garnku pod przykryciem na 10-12 godzin.

    2. Odcedzamy owoce i zagotowujemy odlany płyn. Wrzącym płynem zalewamy owoce. Zostawiamy na kolejne 10-12 godzin.

    3. Czynności z poprzedniego punktu powtarzamy jeszcze 2 razy.

    4. Sok zlany za ostatnim razem zagotowujemy i wrzący wlewamy do małych wyparzonych butelek.

Porady

Owoce śliwy tarniny można zbierać od września, aż do późnej jesieni. Jeżeli do słoików wlejemy wrzący sok i od razu zakręcimy słoiki, to taki sok nie będzie wymagał pasteryzowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować