Sok z owoców czarnego bzu

4.45 (196 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Owoce czarnego bzu są bogate w witaminy A, C i z grupy B. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pomogą również zwalczyć przeziębienie i różnego rodzaju bóle... pijmy na zdrowie.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 kg owoców czarnego bzu (obranych z gałązek)
    3 kg cukru
    4 l wody
    2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.45 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z owoców czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l wody. Po upływie tego czasy odcedzamy owoce (można je już wyrzucić).
  • 2. Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 1 h. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn.
  • 3. Wlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i odwracamy do góry dnem. Soczek mamy gotowy.

Porady

Pamiętajmy, aby zbierać tylko dojrzałe owoce (gałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować