Sok z malin na zimno

4.08 (290 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis stary jak świat. Tak sok robiła moja babcia i mama. Jest bardzo aromatyczny i zachowuje wszystko, co najlepsze.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Świeże maliny
    Cukier - tyle cukru co wyciśniętego soku
Wystaw ocenę:

4.08 (290 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok z malin na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebrane maliny - powinno się wykorzystywać wyłącznie zdrowe i świeże maliny, umieścić w emaliowanym naczyniu (nie obitym) i dokładnie rozgnieść. Pozostawić do następnego dnia. Gdyby na wierchu pojawiły się robaczki, zebrać je. Przez lnianą, białą, gęsto tkaną ścierkę (najlepsza pieluszka tetrowa) wyciskać partiami maliny do emaliowanego naczynia. Wytłoki wyrzucić.
    Wyciśnięty sok pozostawić do następnego dnia pod przykryciem. Nie mieszając zebrać z wierzchu nieczystości. Sok przecedzić przez gazę. Wymieszać – drewnianą lub plastikową łyżką, cierpliwie i dokładnie z cukrem, dając 1 kg cukru na 1 litr soku. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlać sok do wyparzonych butelek, zakręcić.

Porady

Nigdy nie powinno się myć malin przeznaczonych na przetwarzanie, szczególnie bez gotowania. Powinno się wykorzystywać tylko szklane lub emaliowane naczynia i drewniane lub plastikowe (nie metalowe) przyrządy. Trzeba dbać o to, aby naczynia, drewniana pałka czy łyżka, a także ręce były czyste i suche. Do przygotowania syropu malinowego i soku z malin na zimę zawsze powinno się wykorzystywać suche owoce, dlatego trzeba je zbierać tylko w suchy i słoneczny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować