Sok z owoców dzikiej róży

4.38 (212 ocen)

  • 40 min

Niezastąpiony dodatek do herbaty

  • 40 min

Składniki:

  • 2 kg owoców dzikiej róży, 20-55 dkg cukru,5 g kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.38 (212 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Sok z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyc,wsypac do rondla i zalac wrzącą wodą w ilości 1/2 - 1 litra na kilogram owoców. Podgrzewac około kwadransa, nie doprowadzając do zagotowania. Gdy owoce zmiękną, odcedzic sok i zalac je o połowę mniejszą ilością wrzącej wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym. Ogrzewac powtórnie 10 minut. Odcedzic sok i wymieszac z poprzednio otrzymanym, dosłodzic i niezwłocznie wlewac do gorących słoików. Pasteryzowac 15 minut w temperaturze 90 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować