Letnią porą robię przetwory z owoców które mam na działce żeby w zimę cieszyć się smakiem lata. Taki sok często wykorzystuję do herbaty lub do wody, jest bardzo smaczny i zdrowy, polecam.
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
3 kilogramy czerwonej porzeczki
1,5 kilograma cukru
Sok z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy i osuszamy na sicie. Przekładamy je do dużego słoika, zasypujemy cukrem, najlepiej warstwa owoców i warstwa cukru i tak do wykończenia owoców i cukru. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce, mniej więcej na tydzień. Po tym czasie cukier powinien się rozpuścić a owoce puszczą już sok. Sok przecedzamy na sicie do garnka i zagotowujemy, przelewamy do słoików lub butelek, zakręcamy. Słoiki z sokiem pasteryzujemy przez 30 mniut od momentu zagotowania.
Komentarze