Sok z czerwonej porzeczki

4.94 (207 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Letnią porą robię przetwory z owoców które mam na działce żeby w zimę cieszyć się smakiem lata. Taki sok często wykorzystuję do herbaty lub do wody, jest bardzo smaczny i zdrowy, polecam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 kilogramy czerwonej porzeczki
    1,5 kilograma cukru
Wystaw ocenę:

4.94 (207 ocen)

Sok z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy i osuszamy na sicie. Przekładamy je do dużego słoika, zasypujemy cukrem, najlepiej warstwa owoców i warstwa cukru i tak do wykończenia owoców i cukru. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce, mniej więcej na tydzień. Po tym czasie cukier powinien się rozpuścić a owoce puszczą już sok. Sok przecedzamy na sicie do garnka i zagotowujemy, przelewamy do słoików lub butelek, zakręcamy. Słoiki z sokiem pasteryzujemy przez 30 mniut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować